Help! Onze operatielamp is kapot!

Tijdens mijn werkbezoek (zie hier en daar) aan het Green Pastures Hospital in Pokhara werd me al snel duidelijk wat een van de grootste uitdagingen voor het ziekenhuis is. Hoe zorg je dat alle medische apparatuur blijft werken? Hoe kom je aan vervangende onderdelen als iets kapot is? Hoe kom je aan nieuwe/andere apparatuur? Veel apparatuur is gedoneerd, en daardoor is de fabrikant formeel niet verantwoordelijk om de werking te blijven garanderen. Ook komt informatie over hoe iets te repareren of te vervangen maar mondjesmaat beschikbaar. Daardoor is het lastig om onderdelen te krijgen. En fabrikanten zijn vaak niet bereid om er moeite in te steken. De distributiekanalen die er soms wel zijn, gaan vaak via vele tussenleveranciers wat de prijs enorm opdrijft. Alle medische apparatuur is daardoor dus extra duur om aan te schaffen. Mijn missie wordt dus oa om hier oplossingen voor te vinden!

Gezien tijdens werkreis: wachtend op onderhoud

Een van mijn doelstellingen voor de komende tijd is om een netwerk op te bouwen rondom medische apparatuur. Dit zal me later helpen in het ziekenhuis in Nepal om apparatuur te beheren, te onderhouden en aan te schaffen. Op een uurtje rijden van All Nations Christian College zit Medical Aid International. Dit is een organisatie die ziekenhuizen in ontwikkelingslanden ondersteunt met beheer en onderhoud van medische apparatuur. Ik bracht daarom MedAid afgelopen maandagmiddag een bezoek om kennis te maken en om wat te vertellen over onze missie en de missie van het  Green Pastures ziekenhuis. Zo kan ik in Engeland al bouwen aan onze missie!

Nieuwe producten, speciaal voor ontwikkelingslanden geselecteerd

We bespraken de activiteiten van MedAid en deden een rondleiding door hun pand. Ze geven trainingen en adviezen over onderhoud aan ziekenhuizen in ontwikkelingslanden en ze leveren ook spullen. Deze spullen zijn soms nieuw (showroommodellen of gedoneerd door fabrikanten) of soms tweedehands, maar altijd 100% werkend. Veel apparatuur hebben ze speciaal geselecteerd, omdat die geschikt zijn voor gebruik in ontwikkelingslanden. In hun magazijn liggen bakken vol met diverse medisch gereedschap, zoals schaartjes en tangetjes. En ze hebben veel steriele kleding voor dokters. In Engeland mag dat 570x gewassen en gesteriliseerd worden, daarna is gebruik verboden. Maar het is dan nog in prima staat en goed te gebruiken. Veel ziekenhuizen doneren  deze kleding dan ook aan MedAid. Ook hebben ze basissets van gereedschap die handig zijn voor een medische techneut, om zo de meeste problemen te kunnen oplossen. Zo ondersteunen zij ziekenhuizen in ontwikkelingslanden!

Een klein deel van de voorraad medische spullen.

MedAid was zeker bereid om mee te denken in het opzetten van een medisch-technische afdeling in Pokhara. In de toekomst zouden ze spullen kunnen leveren of trainingen kunnen geven. Het trainingsprogramma bestaat uit een online programma met theorie over diverse medische apparatuur.  Bijvoorbeeld de werkingsprincipes van ECG of echografie.  Maar ook hoe je de veiligheid van apparatuur kan testen, hoe je storingen kunt opzoeken en onderhoud uitvoert. Daarnaast is er een praktijkdeel wat ze vaak in het ziekenhuis ter plaatse geven. Hierbij gaan cursisten daadwerkelijk aan de slag in hun eigen ziekenhuis en hun eigen apparatuur.  Hierdoor lopen ze tegen de beperkingen van hun eigen werkomgeving aan; bijvoorbeeld stroomstoringen of gebrekkig gereedschap. We bespraken dat ik wellicht in Engeland al een keer een deel van hun trainingsprogramma kan volgen om te zien hoe het in elkaar steekt en om ook mijn eigen (met name praktische) vaardigheden wat af te stoffen. Zo helpen ze mij met de voorbereiding voor onze missie in Nepal! Het was een waardevol bezoek!

Essentiële apparatuur voor het testen van medische apparaten.