Terugblik op werkreis Nepal

Na een kleine 2 weken in Nepal zit ik weer thuis op de bank om terug te blikken op de reis. Het was een lange reis – 2 weken weg is toch wel wat daagjes te lang voor het gezin – maar wel een erg geslaagde reis!

De reis van Pokhara naar Kathmandu op zaterdag verliep voorspoedig; we vertrokken rond 10:00 en kwamen rond 16:00 in Kathmandu aan bij ons hotel in de wijk Thamel. We dwaalden nog wat door de stad naar Durbar Square om te zien welke schade de aardbeving van 2015 hier had aangericht. Op zondag gingen we naar de internationale kerk en keken we wat rond in de stad waarna we rustig zaten in een park.

Op maandag hadden we een afspraak bij Institute of Engineering, Tribhuvan University. We hadden een goede gesprekken rondom het nut van biomedische techniek en eindigden met een traditionele groepsfoto. Hierna volgde nog een rondleiding over de campus waarna 1 van de medewerkers ons naar een restaurantje in de buurt bracht waar we afgesproken hadden voor een lunch met Rianne. Die kon ons wat context geven voor interpretatie van de bezoeken die we hadden en nog kregen. De rest van de dag bezochten we het dorpje van onze taxichauffeur dat erg onder de aardbeving geleden heeft en waar het herstel nog maar net begonnen is. Verder deden we wat sight-seeing rondom Monkey temple en liepen door de stad terug naar ons hotel. Mooi om zo wat authentiekere wijken te zien dan het toeristische Thamel.

Dinsdag hadden we afgesproken bij het College of Biomedical Engineering & Allied Sciences. Mooi om te zien hoe men hier al invulling geeft aan biomedische techniek. Men probeert samen te werken met ziekenhuizen en biomedische techneuten op te leiden die in ziekenhuizen aan de slag gaan of in biomedische import gaan werken. Sommigen vertrekken naar buitenland voor meer opleiding (en komen dan vaak niet terug naar Nepal).We spraken af om aan het einde van de dag elkaar te ontmoeten bij een bevriende neurochirurg waar de directeur goede connecties mee had. Dat was een erg goede ontmoeting! De chirurg heeft zelf al best wat ontwikkelingen uitgedacht en doorgevoerd die neurochirurgie goedkoper maken. We besloten de dag met een etentje bij de directeur thuis. Mooi om zo een kijkje in het huiselijk leven te krijgen!

Woensdag was een drukke dag. We begonnen om 9:00 met een bezoek aan het Nick Simons Institute (NSI) dat zich inzet om gezondheidszorg op het platteland te verbeteren. We zagen veel raakvlakken om samen wat projecten op te zetten. Om 12:00 hadden we afgesproken bij Nepal Open University (NOU) waar Rianne een afspraak had weten te regelen. Nepal Open University is een jonge universiteit voor onderwijs op afstand, die nog volledig in opbouw is. We hadden een goede gedachtenwisseling en kennisuitwisseling. Daarna reden we met de taxi naar Dhulikel, een ritje van 1,5 uur. Daar had Rianne een afspraak weten te regelen bij het Engineering Department van Kathmandu University. We hadden een interessant gesprek over het nut van biomedische techniek, en daarna een rondleiding.Er werd vervolgens wat gebeld met als resultaat dat we vrijdagochtend een afspraak hadden bij de medische faculteit van Kathmandu University, in het bijbehorende ziekenhuis.

Donderdag hadden we geen afspraken en we hebben wat gewerkt vanaf het terras van ons hotel in Dhulikel, en rond lunchtijd een wandeling gemaakt naar een tempeltje bovenop een heuvel. Via een trap van 1000 treden klim je er naar toe. Het was die dag ook Holi festival; een van de Nepalese feestdagen. Families brengen de dag met elkaar door, en met name de jongeren vermaken zich door gekleurd poeder over zichzelf en anderen te verspreiden. Dat levert kleurrijke plaatjes op! 

Vrijdagochtend waren we om 8:30 bij het ziekenhuis in Dhulikel. Na wat zoeken vonden we de arts waarmee we een afspraak hadden.Hij vertelde over de ambitie van het ziekenhuis om betaalbare zorg te leveren zodat het ook voor armeren betaalbaar is; en om deze zorg ook in plattelandsgebieden aan te bieden. Hiervoor heeft het ziekenhuis zo’n 20 medical outposts in het platteland. Dit academisch ziekenhuis in combinatie met de mechanical engineering faculteit biedt een mooie combinatie om mee samen te werken, ook al moet er op medisch-technisch gebied veel ervaring opgedaan worden. Na de afspraak wandelden we terug naar het hotel waar we  op het terras nog wat gewerkt hebben. om 17:00 stapten we in onze taxi richting het vliegveld van Kathmandu waar om 21:00 ons vliegtuig zou vertrekken. Zaterdagochtend om 6:30 landden we op Schiphol waarmee deze reis ten einde kwam.

Samenvattend was het een hele mooie reis waarbij we meer afspraken en contacten hebben kunnen maken dan we vooraf hadden ingeschat. Het was goed om bij het Green Pastures ziekenhuis in Pokhara rond te kijken om een beter beeld van de toekomstige werkplek te krijgen. En we hebben zeker ook een aantal potentiële contacten gelegd waarmee het opzetten van samenwerking op onderzoek en onderwijs met de TU Delft goed van de grond zou moeten kunnen komen. Al met al kijken we terug op een gezegende reis!