Studeren met een gezin, hoe gaat dat in zijn werk?

‘Mamaaa thuisss!’ roept Naomi als ik na een middagje studeren ons appartement binnenstap. Beide dametjes rennen op me af en geven me een knuffel. Het is alsof ik een week ben weggeweest. 🙂 Studeren terwijl je een gezin hebt is leuk en uitdagend! Enerzijds ben je als student op All Nations Christian College redelijk flexibel; de ochtendlessen staan vast maar veel van de overige studieverplichtingen zijn zelf in te plannen, heel handig met een gezin! Anderzijds is het lastig om een balans te vinden tussen familietijd en community tijd en lijkt het soms alsof je nooit genoeg studeert.

Onze tijd in Engeland zit er bijna op! Onlangs bedacht ik me dat het lastig kan zijn om in te denken wat een dagje  studeren op All Nations inhoudt. En dat is dan best wel weer lastig uit te leggen, want eerlijk is eerlijk, er is enige regelmaat maar geen dag is hetzelfde. Maar hierbij toch een poging; een gemiddelde dinsdag!

de tassen van Mirthe en Naomi

06.45 de wekker gaat en we gaan, na enig snoozen, uit bed.

08.00 Arjan vertrekt om Mirthe en Naomi naar de gastouder te brengen. Ik maak me verder klaar voor de dag en ruim op. Ochtendstress, zoals bij veel (?) gezinnen vermoed ik. 🙂

08.45 we starten de college-dag met tutorgroep. Dit is een groep studenten uit verschillende jaren waarmee we 2 keer per week samenkomen. Voor Bijbelstudie, reflectie, spelletjes of training voor het volleybaltoernooi. Het is fijn om een vaste groep mensen om je heen te hebben die je regelmatig spreekt. We hebben vaak veel lol met elkaar.

09.30 de lessen starten. Op dinsdag heb ik onder andere het vak ‘inleiding in de theologie’ en behandelen christelijke doctrines (leerstellingen). Vragen als ‘wanneer ben je nu eigenlijk een volger van Jezus?’ en ‘hoe ziet de kerk eruit?’ komen langs. Het zal je misschien niet verbazen dat we geen kant-en-klaar antwoord krijgen maar dat we worden aangespoord tot nadenken. Het is interessant om te ontdekken dat de antwoorden op deze vragen kunnen verschillen over de wereld. Gelukkig zijn er ook veel overeenkomsten!

10.30 coffee break! We halen een kopje koffie of thee in de eetzaal en kletsen bij met studiegenoten.

11.00 persoonlijke en spirituele vorming staat gepland. Tijdens deze lessen behandelen we een verscheidenheid aan onderwerpen. Deze week hebben we het over fysieke en mentale gezondheid in een andere culturele context. Hoe ga je om met risico’s? Voor jezelf maar ook voor je kinderen? Hoe ga je om met de spirituele cultuur van het land waar je leeft en eventuele spirituele gebondenheid? Waar haal je medicijnen voor je aandoening? Hoe ga je om met een medische evacuatie? Niet altijd nieuwe vragen, maar wel goed om nog eens over na te denken en om na te gaan wat we nog moeten regelen voor onze emigratie later dit jaar.

thuisschool: de botten in ons lichaam!

13.00 de meisjes worden opgehaald bij de gastouder en komen moe thuis. We eten een broodje, Naomi gaat even slapen en Mirthe luistert een audioboek. Dat geeft Arjan en mij de gelegenheid om nog wat te werken of studeren.

14.00 of een ander moment in de middag: samen met Mirthe ga ik zitten voor thuisschool. We lezen verhalen, knutselen en oefenen we letters en cijfers. We hebben hier beiden veel plezier in! De afgelopen weken hebben we het over het ziekenhuis en ziek-zijn gehad.

15.30 De rest van de middag bestaat uit spelen, klusjes, sporten, stille tijd, studie, ontspanning, etc. Het is afhankelijk van de afspraken die we hebben staan hoe we de rest van de middag invullen. Meestal zorgt een van ons voor de meisjes en werkt of studeert de ander.

18.00 etenstijd!

19.00 de meisjes gaan onder de douche en we spelen nog even met ze voordat ze naar bed gaan.  Vaak is dit een heel gezellige tijd maar soms worstelen we ons door de avondroutine heen en kijken we uit naar het moment dat ze daadwerkelijk slapen. 🙂

20.30 Mirthe en Naomi slapen! Dat geeft ons de tijd om even bij te praten en daarna nog even te werken. Of we ontspannen door wat te lezen of een serie te kijken. Op het college zijn er ook regelmatig ’s avonds activiteiten. Denk aan filmavonden, gebedsbijeenkomsten of een potje volleybal.

22.30 de dag zit erop. Tijd om te gaan slapen!

Ik hoop dat deze blog een beeld geeft van een studiedagje op All Nations. En hoe we het studeren combineren met zorg voor ons gezin. Heb je wellicht vragen of wil je meer weten? Stuur dan gerust een mailtje (zie contact pagina)!