Hoe een ei gebruikt kan worden in crossculturele training

Er ligt een wit vel voor ons op tafel. Snel bekijken we welke opdrachten erop staan en hoeveel punten we kunnen krijgen voor iedere afgeronde opdracht. ‘It is no competition!’ had de docent nog gezegd, maar dat matcht niet met de fanatieke lichaamshouding die ik bij veel van mijn klasgenoten zie. Oké, geen competitie, maar welke groep haalt de meeste punten?

De opdrachten variëren van het rechtop zetten van een ei tot het verzamelen van 5 mensen wiens voornamen starten met een ‘J’. Van het maken van een Sudoku tot het creëren van een groepsnaam (met logo). Het doel van deze ‘non-competitie’ was om als multicultureel team samen te werken. In mijn groepje zie ik drie verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd. En naast dat we verschillende culturele achtergronden hebben, hebben we ook een andere persoonlijkheden en leerstijlen. We zijn echt allemaal anders.

We verdelen de opdrachten onderling en kijken welke opdracht past bij ieders persoonlijkheid. Een teamgenootje dat gemakkelijk met verschillende mensen praat wordt erop uit gestuurd om de verschillende voornamen te verzamelen. Een ander teamgenootje maakt een ‘welcome’ bord. En weer een ander maakt de puzzel. Ik ren naar ons appartement en vraag Arjan hoe ik een ei rechtop moet zetten. Hij pakt een ei en tikt het op het bord; het ei staat rechtop (zie foto)! Gelukkig kon ik mijn talenten ook nog voor andere opdrachten inzetten. 😉 Na een uur heeft mijn team alle opdrachten afgerond. Helaas wel met wat foutjes en daardoor een minder hoge eindscore maar dat mag de pret niet drukken.

Het is handig om jezelf goed te kennen. Te weten wat je gemakkelijk doet, waar je plezier in hebt en wat je moeilijker afgaat en meer energie kost. Ook is het handig om je collega of teammaatje goed te kennen. Om te weten waar hij/zij plezier en energie uithaalt, welke talenten de ander heeft en hoe je elkaar kunt aanvullen en helpen. Ik vind het ook bemoedigend om naar een ander te kijken door Gods ogen en te zien welke talenten God in de ander heeft geplaatst. Zoveel diversiteit! Wat als je al die talenten verenigt? Dan heb je zoveel verschillende vaardigheden en talenten, daarmee kun je aan de slag! Deze opdracht was een leuke oefeningen in crosscultureel samenwerken. Handig! Want wanneer we in de toekomst in Nepal leven, ontmoeten we zowel in ons persoonlijk leven als op onze werkplek veel verschillende mensen.