COVID is niet de enige bedreiging in Nepal

Net als de hele wereld vecht ook Nepal tegen COVID. Net als in de meeste landen zijn er maatregelen zoals afstand houden, masker dragen, en lockdown. De meeste nieuwsberichten in Nepal gaan namelijk niet langer over COVID en over de gevolgen van de lockdown. Het gaat nu over sprinkhanen en de gevolgen van de moesson.

Sprinkhanen

Vanuit India zijn er een aantal grote zwermen sprinkhanen het land binnen gekomen. Deze worden meegevoerd door een combinatie van klimaat en wind. Langs de grens met India liggen de vruchtbaarste landbouwgebieden van Nepal. De angst is groot dat de oogst verloren gaat. En er was al angst dat de oogst erg ging tegenvallen door de COVID maatregelen. Boeren hebben maandenlang hun land niet kunnen bewerken, en tevens is er een tekort aan meststoffen ontstaan. En veel boeren hebben een lening afgesloten om hun land te beplanten. En nu dus het risico dat de oogst opgegeten wordt. Om het gebruik van ongezonde pesticiden te voorkomen heeft de overheid een beloning uitgeloofd voor mensen die sprinkhanen vangen. De overheid koopt de gevangen sprinkhanen nu voor 500 roepies per kg. Dat is ongeveer 4 euro per kg.  Daarnaast trommelen mensen op alles wat lawaai maakt als sprinkhanenzwermen in de buurt komen. Dat zou helpen om ze af te schrikken.

https://youtu.be/MB2gAQyba6w

 

Aardverschuivingen

Naast de sprinkhanenplaag is vooral ook het effect van de moesson veel in het nieuws. Volgens de berichten is de moesson de laatste jaren (door klimaatverandering) van karakter veranderd. Langdurige regenbuien zijn vervangen door kortere maar heftigere buien. Het gevolg is dat deze moesson tot nu toe de dodelijkste moesson is sinds jaren. Op allerlei plaatsen zijn landslides (aardverschuivingen) waarbij wegen en huizen door modderstromen meegesleurd worden. Ook hier rondom Pokhara komen ze voor. In Sarangkot (een 1700meter hoge heuvel aan de rand van Pokhara met een prachtig uitzicht op de Himalaya) is in de nacht een aantal huizen weggesleurd door een landslide. 5 mensen zijn daarbij omgekomen. Dit weekend zijn in drie dagen tijd 40 mensen omgekomen door aardverschuivingen. Dat is meer dan er tot nu toe aan erkende COVID doden te betreuren is in Nepal. Vanuit kerken ontvangen we berichten dat ze mensen naar de getroffen plaatsen sturen om te helpen met zoeken naar slachtoffers en overlevenden, en om ook pastoral hulp te bieden.

 

Overstromingen

De moessonregens zorgen ook voor overstromingen rondom de vele rivieren die soms erg snel gebeuren (flash floods). Dit gebeurt overal in Nepal, maar vooral vaak in de Terai, het laagland van Nepal. Veel gebieden hier lopen bijna standaard elk jaar onder in de moesson. Ook hierdoor worden veel mensen uit hun huizen verdreven, storten huizen in, verliezen ze bezittingen en hun oogst, en verdrinken mensen. 1600 mensen zijn tot nu toe al al hun huizen verdreven door de gevolgen van moesson. Omdat veel opvangplaatsen nu al in gebruik zijn als quarantainecentrum worden veel mensen in tenten opgevangen. Dit is een enorm risico voor het uitbreken van ziekten die zich via water verspreiden. Volgens het ministerie van gezondheid is het aantal gevallen van diarree, hepatitis A en E en tyfus nu al vele malen toegenomen sinds de start van moesson. En dit geldt ook voor dengue en malaria. Omdat de gezondheidszorg de focus nog vooral op COVID heeft gericht, en veel ziekenhuizen maar beperkt beschikbaar zijn voor andere ziektegevallen is men bang dat dit jaar ook hoge sterfte zal geven voor deze ziektes.

In Nepal is COVID dus niet bepaald de enige dreiging voor de mensen…

https://youtu.be/tuTv9a15Zm8?t=148