De baby en de kip.

Twee maanden geleden:

Onze hulp in huis vertelt onze taaldocent dat de kippen achter in de tuin (wij delen de tuin met de buren) te maken hebben met de komende baby. Arjan en ik begrijpen het niet, voor zover wij weten is er niemand zwanger. En we denken er niet meer aan.

Twee weken geleden:

Ik sta bij de achterdeur en hoor een baby huilen. Ik vermoed dat de achterburen misschien een baby’tje hebben. De dag erna hoor ik opnieuw een baby huilen. En het lijkt net alsof het van het balkon boven ons komt. Maar, ik had toch geen zwangere vrouwen bij onze bovenburen gezien?

Ondertussen wordt er elke paar dagen een kip geslacht. Ook dat gebeurt in de achtertuin, naast ons konijnenhok.

1 week geleden:

Een van de vrouwen die boven ons woont zit achter het huis bij een vuurtje. Tot mijn grote verbazing houdt ze een ieniemienie baby vast. Ik weet vrij zeker dat zij niet zwanger was. Naar mijn matige inschatting van leeftijd is ze ook wat te oud om een baby te krijgen. In mijn gebrekkige Nepalees vraag ik of het haar kind is. (dat is het enige dat ik kon vragen) Gelukkig begrijp ik haar antwoord en vertelt ze me dat het haar kleinkind is.

Op de voorgrond de schaal waar vuurtjes op gestookt worden. Op de achtergrond het kippenhok.

Deze week:

Dagelijks komen de baby, moeder (die ik nog niet kende), tante en oma even beneden bij een vuurtje zitten. Ze warmen hun handen aan het vuur en smeren de baby vervolgens in met olie.

Ondertussen gaan de kippen er langzaam allemaal aan.

Ook deze week:

Ik ontmoet een aantal INF teamgenoten die al wat langer in Nepal wonen en vertel hen dat ik verrast ben door de komst van de baby bij de bovenburen. Zij grinniken om mijn verbazing en vertellen me wat over de gebruiken in Nepal: twee weken na de geboorte van een baby gaat de moeder voor een maand terug naar het huis van haar familie. Gedurende deze maand wordt er voor haar gezorgd en wordt ze enorm in de watten gelegd. En dat zie ik. Veel familie komt langs en oma is druk met de baby. En hoe het zitten met de kippen? Herinner je wellicht onze nieuwsbrief over ‘warm en koud voedsel’? De de net bevallen moeder moet omgezondheidsredenen véél kip eten.