Waarom 35% van de wereldbevolking maar 3,5% van de chirurgie ontvangt

Slechts 3,5% van de chirurgische ingrepen wereldwijd wordt in ontwikkelingslanden (low income countries) verricht. Terwijl hier wel 35% van de wereldbevolking woont!  De andere (rijkere) 65% van de wereld ontvangt 96,5% van de chirurgische ingrepen! Nu kan het zijn dat er in die armere landen minder chirurgie nodig is voor de bekende welvaartsziekten die de rijkere landen kenmerken. Maar helaas, er is meer aan de hand.

The Global Surgery Gap

Infographic van Visually.

Deze maand ben ik begonnen met mijn werk (1 dag per week) voor de TU Delft. De bedoeling is om onderzoek te doen naar het verbeteren van medische/chirurgische techniek voor landen als Nepal. Het doel van het onderzoek is dat meer mensen in Nepal toegang krijgen tot chirurgie door geschikte techniek te realiseren. Om de situatie wat beter te leren kennen ben ik artikelen aan het lezen die gaan over (problemen met) chirurgie in Nepal. In deze blog wil ik wat delen over wat ik hieruit heb geleerd.

Er is een groot onderzoek gedaan in 2013-2014 in heel Nepal. Het doel was om inzicht te krijgen welke chirurgische behoefte er onder de bevolking en om ook te zien in hoeverre die behoefte vervuld wordt. Uit het onderzoek blijkt dat:

 • 10 % van de Nepalese bevolking heeft chirurgie nodig en 5,7% heeft geen toegang tot chirurgie….
 • dit betekent dat 2,9 miljoen Nepalezen chirurgie nodig hebben en dat daarvan 1,67 miljoen Nepalezen geen toegang hebben tot chirurgie. Dit zijn evenveel mensen als de inwoners van de provincies Utrecht en Zeeland samen. (Deze getallen zijn van VOOR de grote aardbeving in 2015. De verwachting is dat de situatie door de aardbeving verslechterd is!)

Verder bleek dat mensen geen toegang hebben tot chirurgie omdat :

 • er geen of onvoldoende zorgpersoneel/ziekenhuizen/apparatuur beschikbaar is,
 • er geen geld is voor het betalen van de zorg of het transport,
 • er angst is voor/geen vertrouwen is in de medische zorg.

Veel gebieden kennen slechte wegen en zijn vooral te voet toegankelijk – een van de vele voetgangersbruggen in Nepal.

Tot slot werd duidelijk dat verwondingen en aandoeningen aan het bewegingsapparaat samen ongeveer 30% van de aandoeningen vormen waarvoor chirurgie nodig is. Deze aandoeningen leiden vaak tot een beperking/handicap waardoor mensen niet meer kunnen werken, of zich schamen en geen deel meer van de gemeenschap kunnen/durven uitmaken. Zij kunnen hierdoor de volheid van het leven niet (meer) ervaren. Dit is een van de redenen dat het Green Pastures ziekenhuis zich steeds meer richt op deze patiëntengroepen, door het aanbieden van orthopedie, revalidatie en straks ook traumachirurgie. Zo ontvangen mensen die het zich niet kunnen veroorloven toch goede zorg en ervaren ze (een stukje van) de volheid van het leven! (Joh. 10:10b, Ef. 3:19). Wij zien er naar uit om hieraan mee te gaan helpen; helpt u ook met ons mee?

https://www.youtube.com/watch?v=NHxbcmSB908

Bronnen

 1. Gupta S, Shrestha S, Ranjit A, Nagarajan N, Groen RS, Kushner AL, et al. Conditions, preventable deaths, procedures and validation of a countrywide survey of surgical care in Nepal. Br J Surg. 2015 May;102(6):700–7.
 2. Gupta S, Wong EG, Nepal S, Shrestha S, Kushner AL, Nwomeh BC, et al. Injury prevalence and causality in developing nations: Results from a countrywide population-based survey in Nepal. Surgery. 2015 May;157(5):843–9.
 3. Boeck MA, Nagarajan N, Gupta S, Varadaraj V, Groen RS, Shrestha S, et al. Assessing access to surgical care in Nepal via a cross-sectional, countrywide survey. Surgery. 2016 Aug;160(2):501–8.
 4. van Loenhout JAF, Delbiso TD, Gupta S, Amatya K, Kushner AL, Cuesta JG, et al. Barriers to surgical care in Nepal. Bmc Health Serv Res. 2017 Jan 23;17:72.
 5. Chawla SS, Khanal S, Ghimire P, Nagarajan N, Gupta S, Varadaraj V, et al. Musculoskeletal disease in Nepal: A countrywide cross-sectional survey on burden and surgical access. Int J Surg. 2016 Oct;34:122–6.
 6. Shah MT, Bhattarai S, Lamichhane N, Joshi A, LaBarre P, Joshipura M, et al. Assessment of the availability of technology for trauma care in Nepal. Inj-Int J Care Inj. 2015 Sep;46(9):1712–9.
 7. http://www.metatopos.eu/provincies_eu.php