Nepal

Nepal ligt in Zuid-Azië, ingesloten tussen China en India. Het heeft bijna 30 miljoen inwoners en de oppervlakte is ongeveer vier keer zo groot als die van Nederland. Veel mensen kennen het land vanwege de vele hoge bergen. De Mount Everest is wel de bekendste. Maar een flink deel van het land is vlak laagland waar voornamelijk landbouw bedreven wordt.

Het land

De belangrijkste landbouwproducten zijn peulvruchten, rijst, maïs, tarwe, suikerriet, jute, wortelgewassen; melk, waterbuffelvlees. Het grootste deel van de Nepalezen (± 70%) werkt in de agrarische sector waar 27% van het bruto nationaal product verdiend wordt. 12% van de inwoners werkt in de industrie, waar 13% van het bruto nationaal product wordt verdient; hierbij verstaan we onder industrie toerisme, tapijten, textiel; kleine rijst-, jute-, suiker- en oliezaadmolens; productie van sigaretten, cement en bakstenen.

Toeristen komen vooral naar Nepal voor de vele hoge bergen; voor de prachtige natuur en voor de culturele rijkdom van het land. Zo bevinden 8 van de 10 hoogste bergen wereldwijd zich in Nepal. De natuur is erg divers; van hoge bergen tot vlakke velden met oerwoud, inclusief tijgers, neushoorns, krokodillen en olifanten. Er zijn vele prachtige hindoeïstische en boeddhistische tempels en talloze kleurrijke religieuze festivals. En de mensen zijn erg zachtaardig en behulpzaam terwijl ze tot de armsten van de wereld behoren! De nieuwe grondwet van 2015 verklaart dat Nepal een seculiere staat is. De meeste Nepalezen zijn hindoe (± 80%). Daarnaast komen andere religies voor zoals het boeddhisme, de islam en kirat. Zo’n 4% van de bevolking is christen.

Uitdagingen

Armoede is een ander gezicht van Nepal. Zo’n 30% van de inwoners leeft onder de grens van 1 dollar per dag en zo’n 50% leeft van maximaal 2 dollar per dag. Er wordt een groot onderscheid gezien tussen leven op het platteland, waar meer armoede is, en het leven in de stad. Het komt vaak voor dat het salaris van arbeiders op het platteland volledig op gaat aan het aflossen van schulden. Dit maakt dat er maar moeizaam verandering komt in een situatie vol armoede.

Vele plekken in Nepal zijn slecht bereikbaar en medische hulp of voorzieningen zijn daar beperkt beschikbaar. Een voorbeeld hiervan zijn delen in het westen van Nepal. Het land is daar moeilijk te bewerken en de wegen zijn slecht. Dat maakt dat er weinig voedsel is en dat deze ook slecht aan te voeren is. En zonder voedsel komen aspecten als gezondheid en onderwijs onder druk te staan.

Daarnaast is er in Nepal een grote groep mensen die niet altijd toegang heeft tot bepaalde voorzieningen als onderwijs en medische zorg. Daarnaast zijn vrouwen ook regelmatig slachtoffer van (seksueel) geweld of worden zij gedwongen tot prostitutie. Nepalezen die leven in armoede zijn kwetsbaar. Na de verwoestende aardbeving in 2015 is de situatie voor hen nog verder verslechterd en komt hulp moeizaam op gang.

Hulp

De betrokkenheid en inzet van professionals is hard nodig om samen met de lokale bevolking een duurzame verandering voor de Nepalezen te bewerkstelligen. Hulporganisaties zoals bijvoorbeeld UMN en INF zetten zich in om Nepal te ondersteunen.

Bronnen:

CIA factbook Nepal
www.nepalcentrum.nl
www.idsn.org
www.inf.org